Monday, December 19

none of the subject, the miles just keep rolling

😊 Salam kerinduan terhadap penulisan di blogkuuuuuuuu 😺



bila kau berjauhan dariku..
namun kau yang bertahta dihatiku.
jangan kau pergi meninggalkan diriku...
eh eh terjiwang pulak πŸ˜‚yelahh, assignment dah siap, tengah hujan laktu (( Allahumma soyyiban nafi'an)) , layan radio. radio sinar fm, haa memang mengusik jiwa sangatlah malamni hahahhaa

2016 bakal melabuhkan tirai; pernah tak kau terfikir apa yang kau buat hampir setahun ni berbaloi untuk kau? mungkin ya mungkin tidak. kalau pasal study tu aku rasa agak berbaloi jugak bagi aku sebab apa yang aku dapat semester lepas tersangatlah alhamdulillah. ;) tapi yang lain lain tu? adab? perangai lama kau? dah cut out ke belum? ke still same? ke makin worst?
ya Allah. still same babe. STILL. shame on you. fuhhhh 🌠

lagi setahun lebih nak habis zaman diploma ni insyaAllah kalau panjang umur. dah banyak kali jugaklah aku zoom in and out specific perangai 'kawan-kawan' aku. kadang aku terfikir, spoken word out from her mouth, out of spoke jugak ke tak someone pernah judge dia? sungguh tajam belati yang tusuk badanmu, tajam lagi kata katamu menikam diriku. Allah uji hamba hambaNya dengan kemampuan kita sendiri. Dan kita sebagai hambaNya perlu mencari hikamhNya yang tersembunyi. kadang kau tahu betapa perihnya kesusahan yang kau alami tu, tapi ingatlah masih ada lagi orang yang lebih susah menghadapi dugaan jerih perih seperti itu.

mungkin kau belum tahu nikmat selepas diuji. sabarlah hati. satu hari akan kau tahu jua. kalau boleh bertahan, kau tahanlah selagi mampu. memang aku bukan seorang yang spoken terus out of mind nak maki maki, nak marah marah orang. i choose to silent. tak ada gunanya lawan cakap sebab aku tahu kau takkan dapat terima pendapat aku. mungkin kau lihat aku ni jenis lurus je. ikut je apa kau cakap. tanpa kau sedar, kadang aku lepaskan amarahku dengan sujud. sungguh aku tak mampu nak tahan nafsu amarah tersebut, tapi aku lemah. aku sungguh lemah. dengan orang lain kau mungkin boleh tiaw, pandang slack, buat muka tak puas hati. ya aku pernah rasa semua tu dengan kau. cuma apa? aku hanya diamkan diri. aku telan semua disappoint aku terhadap kau. sebab aku taknak rasa benci tu melebihi kasih sayang kita terhadap sahabat.

at first mungkin aku terasa hati, tapi percayalah, hanya sekejap cuma aku dapat bertahan begitu. sebab aku fikir aku malas nak carik pasal, malas nak bergaduh, malas nak bermasam muka. bohongla kalau selama kita berkawan ni aku tak terasa hati. lagi pulak kita housemate. lagilah segala perangai perangai hantu semua keluar. disebabkan semua tu aku perlu latih diri daripada sekarang, supaya aku tak cepat melatah bila aku dapat pandangan yang kurang daripada kau. aku cuba weh.

sudahlah, semua ni permainan syaitan. dia suruh kau bermain dengan api. tapi aku rela telan semua tu. aku taknak korbankan tali persahabatan kita. aku taknak sia siakan. andailah kau tahu selamani aku ada berjauh hati dengan kau, mungkin kau akan sedar.. mungkin.. aku doakan kita sama sama berubah ke arah yang lebih baik.

salam hujan lebat-- mata makin layu-- bulan bintang tak kelihatan ⭐πŸŒ™
chill, aku tak amik hati :)

Friday, August 19

heads up, keep going

kadang tu biasalah sampai rasa rebah taknak bangun pun ada, dunia ni sementara. tempat kau diuji. nak taknak kau kena bangkit,

while aku type ni pun, lagu fynn jamal kedengaran, so boleh kot jadi pembakit semangat sekejap.
umur dah bergerak nak ke angka 20 ni, memang banyak sangat kena fikir. banyak sangat. sampai rasa give up. lek. chill. baru belajar nadyy. belum ke alam kerja lagi. :') keep smile. senyum tu kan indah. alah orang sekeliling kau je tahu camane indah senyum kau tu la haha ;'D

lately, aku banyak fikir. mungkin disebabkan kekangan masa @ busy entah celah mana sampai rasa nak ruku', sujud lama lama, cerita the whole day pun dah takrasa bermaya. MasyaAllah ampuni aku ya Allah ;'(
betul lah orang kata, buatlah apa benda pun, sekali kau ruku', sujud atas sejadah, semua tu jadi ketenangan buat diri kau. jadi lega for a while. lega from all those reality yang menyakitkan. dunia ni tempat kau diuji. so tak mustahil memang kau akan kena uji selalu. baru jadi biasa dengan ujian yang diberikan. thinking thinking thinking . . . .

not necessary kot for women or men, semua akan rasa stress. sampai rasa semua benda keliling kau serabut. makan pun sampai taklalu. ye aku rasa semua benda ni. sampai rasa semua member fake fake belaka. depan control baik, belakang macam dot dot dot. ya aku rasa. aku taktahu ketenangan dalam diri aku pergi mana masani. tapi memang otak takdapat berfikir dengan betul kot time ni. rasa nak marah je semua orang yang buat silap dengan aku.

so the conclusion, malam tu mengadu for certain people especially family. that night. mengadu lah segala apa dumba. tapi yang aku type masa tu just 'ibu nak balik ;'(' hahaha tak tak, benda ni tak kelaka. so on the dawn, ibu pun reply suruh baliklah rumah. hati ibu kan. ye aku faham. sebabtu nak balik rumah masatu jugak. nak tengok muka ibu ayah. biar hati ni tak menggelegak bila tengok certain people kat sini.

student; bohonglah takde masalah langsung pasal member. ye. aku tahu. aku alami. haih macam pro je kan. semua benda tahu ni hmm sebab pernah kena dan rasa lah, sebabtu tahu. entahlah taktahu lah, negative thinking ke, memang tak dapat ngam ke, atau memang tak berkenan.
tapi hiduo ni perlu berteman, kalau tak jadi kera sombong. aku taknaklah sampai label macam tu. ye aku ada member. sama sama gila. sama sama masuk air. tapi dengan certain people yang dekat dengan aku, aku rasa; eh aku ke yang tkdapat go with the flow eh? aku ke yang tkdapat ikut rentak diorang? ke korang memang taksuka aku? haa kan dah keluar negative thinking. dah stop. positive je nadia.

aku ada tertarik dengan satu pesanan ni, from Lucaspeebo; 
Know when to leave. Know when to move on. Know when to know your worth. Know when to know what you are missing. Leave if you are unhappy. 
so my solution;  kau relax je hadap diorang tu. telan jelah apa yang diorang buat kat kau. nak taknak kena go weh. takboleh stop at the moment fikir pasal masalah yang tak akan selesai ni. ye bila dah pendam banyak sangat problem, rasa sesak kan hati. gi jelah solat sunat 1/3 malam. kau selesaikan dengan cerita semua problem tu dengan pencipta kau. hati ni bersifat qabl, berbolak balik. minta Dia tetapkan hati kau dengan iman setinggi muslimin muslimat yang lain. jangan mudah goyah dengan dugaan yang diberikan. doa selagi kiat boleh berdoa. hayati semua keindahan sebelum terlewat.
at the end; kau boleh hadapi semua ni. cuma kau perlu buka pintu hati kau, terangi dengan alunan zikir dan bacaan merdu Al-quran. stay calm. sabar. hablumminallah, habluminannas. ini yang terbaik aku mampu coret. maaf andai ada kesilapan bicara.


malam--

Tuesday, June 21

Alhamdulillah for today, tomorrow never know

Bismillah..
21 June 2016, 16 Ramadhan 1437H

It's about 3 week i have stay here in Selangor, next week i can freely fly to my hometown, Jdt yo! ((Peace sikit)) hihi
For this week, i got a lot of assignment to do, eventhough esok cuti. Sehari je kot --' dengan kuiznya lagi, nasib belum ada test apa apa. Fuhh nasib baikkkkkkk

For today, i wanna talk about (hmm jap cari idea jap, satna) argh anything! I just want to talk to somebody else here. If there so. Ha ha today was so super duper tired. Takdelah tired to the max sangat, tapi bolehlah, sampai dah terlentang tkboleh buat apa kalau dah jumpa katil kan haha πŸ˜‚ a lot of assign to do, reading the subject cause got a quiz for next monday, a lot of reading and calculation. Ha amekkaw, kata suka sangat dengan calculate kan. Takpe, demi mu ku relakan jiwa dengan ikhlas hahaha (palsu ke? Eh tidak. Tulus mulus dari hati tauu)

Want something have to let go something. Eh yeke let go? Main bedal hampeh jeni, aduhh. Tak, yang pastinya ayat dia camni, nak kan sesuatu, kita kena korbankan sesuatu. Ahaaaaaaaa! This is right hahaha payah beno. Ohh pasal tu, hmm kan dah cakap, a lot of assignment to do, my friend want to do it this night, but i want to go to terawih. So nak taknak, pergilah terawih, takpelah, boleh buat assignment tu sorang sorang eventhough ada sikit tkfaham. Takpe, ikhlas nadia ikhlas! Hihi

Mata dah nampak bintang nie, gerakluu hahaha oh ya, i found something today, obvious sangat gamaknya mata ni nak tengok itu ini, aha but berbaloi ke tak ek? Ahh lupakan. See you soon. Tktahula soon tu bila lagi. Zzz

Off data. πŸŒ›


Friday, June 10

Sunset lover


Duduk termenung seorang diri di meja belajar, tengah fikir apa entry kali ni nak post hahaha :'D
Omg, i'm smelling those kind of food here. Is that just me smell this or my roommates are smell too? Aminah? Fina? Oh God, i'm currently typing here, while they are lying in their bed, ofcourse they can't reply my question cause i'm just ask them by typing on these post hua hua hua

Oh today, i wanna share some story;
I have class on the morning, before go to the college, i've always talk to myself, 'tajdid niat betul-betul, datang sini kerana apa, ofcourse nak belajar, nak dapat ilmu, jangan hampakan harapan ibu ayah' that sentence selalu buatkan aku lebih bermotivasi. Yela, dalam bulan mulia nie, tipulah kalau kata tkpenat kan? Dan alhamdulillah, aku lebih bersemangat nak datang ke kelas eventho tahap kemalasan dia mencapai tahap max :b

Last subject belajar for this day before balik hostel is ELC. Subj english bruh haha so today we learn about Greeting. Like madam said, it's maybe look simple, but this is was we do in daily life. Kelas petang confirm mengantuk kan, so we have a lil bit funny session with madam, have fun lol! Cause in the outside, the weather was about want to rain. So we ended the class at 330p.m on the way balik je, hujan pun turun, what a lucky life :'D so berjemaah la tunggu bas dengan junior sekali, haruk lah jugak while waiting the bas, When the bas just arrived, masing masing berlari menuju satu pintu, PINTU BAS LAAAAAA! hahaaha time tu tkkira dah, ada laki ke tak, bedal je. sebab kuyup baju, dengan ada yang cakap 'wehh habisla tudung aidijuma aku, nak bawak gi bazaar ni' dengan budak junior sekali bantai gelakkan dia.

So dah selamat sampai hostel, masing2 siapkan diri nak tumbang kat katil, what a tired day, fuhhh
Sorang roommate balik rumah harini, tinggal aku berdua dengan sorang lagi. So tonight, we can sing all out bcs takde siapa nak bising. Toiletmate pun semua balik. Ha amekkaw dah semua balik harini, kat hostel tinggal siapa je nanti? -,-
Oh ya, yesterday, i've active back to facebook hehehe ;p reason? saja saja nak jenguk balik gelagat budak budak dulu buat status apa. kihkihkih
and also, i can stalk anyone i want *muka jahat hahahaha *pssstt, setan bukan kena ikat ke? pffttt --.

hmm patutla senyap je rasa dalam bilik ni, semua tidur zZzzz....
Gerak dulu gais, pape roger :P

Thursday, June 9

Two thousand sixteen.


Salam Ramadhan ;)
how was your progress along this Ramadhan? dah tingkatkan apa? mestilan ada kan, soon :D
Alhamdulillah tak sangka dah besar gedabak macam ni, umur pun makin ehem toksah cakaplah hihi now here i am, studying, being far away form family, amatlah memberi suatu fuhh suatu apa ya? suatu cabaran, ya challenge. so challenge for me. selama dua tahun berpuasa di negeri orang. Tak apa, ambil pengalaman ye kan, belajar berjauhan. Fuhh :'D

Tahun ini mungkin agak mencabar for me. This semester the subject too though i think, and of course try to get 'dl' :'D
I love to get along with my friends here including my roommates here, Ciktakberapanakbusy & Cikbusysikitjer. I got this name from them, yesterday we all trying Smule and sang all type of music there. I got myself on fun that night because my mood was a lil bit down fhew ~

First or second ramadhan, I think i got a news from my sister. she said my mother got to go a recrut for her job after this Aidilfitri. Deep down inside my heart, i feel like, AllahuAkbar. Siapa nak uruskan makan minum ayah & adik beradik kat rumah tu, dengan kucing lagi. Tapi, sesuatu yang berlaku ada hikmah yang tersendiri, aku percaya ada sesuatu yang Dia telah rancang for my family, aku percaya pada takdirNya dengan hati yang rela ;')

So here i am, memenuhi tanggungjawab sebagai seorang pelajar, menuntut ilmu dengan ikhlas sambil percaya dengan janji-janjiNya. Hmm tetiba sebak ;'D
Schedule for this sem agak 'sesak' jugak hahaha bcs it was too mainstream after have a good holiday last month. I still can't move on ha ha #sedihpedih

I'm stuck to this part, so continue post later. ;)